Dagsnotering

Heathrow Express går som vanligt nu. Det finns fortfarande en risk att fastna i en strejkdag, men just nu betyder det bara att inga tidiga eller sena tåg går. En sorts stillsam strejk på marginalen – det har drabbat mig en gång, men i och med att jag alltid är ute i patologisk god tid var det inte ett problem. jag har nu bott litet mer än ett år i London – och det är också en sorts strejk; ett vägran att bli den jag var. Ibland kan det vara bra att arrangera små katastrofer för sig själv, för att se vilka tyngdpunkter vi rymmer, vilka toner som är orgeltoner i oss. Identiteten blir lätt ett sorts chiffer som vi tror att vi har löst. Vår tids ändlösa introspektion är dock förmodligen en återvändsgränd. Det är lustigt – jag var så övertygad om att romantikerna hade rätt, men ju äldre jag blir desto mer grekiskt blir mer perspektiv. Inte sokratiskt, ens, utan mer det parmenidiska. Parmenides är det närmaste man kan komma Nagels utsikt från ingenstans, tror jag – all perspektiv fodrar mereologi. Skrev Kant någonsin om just det hela och delar som nödvändiga kategorier?