Varför du behöver ta en kurs nästa år…

Letar du efter ett nyårslöfte? Skippa gymkortet och skriv i stället in dig på en kurs på nätet. Se till att välja en kurs som du är intresserad av och välj inte något som är ”nyttigt för jobbet”, eftersom sanningen är att det du är intresserad av alltid kommer att lära dig något som kan vara intressant för det yrke du har också – på ett eller annat vis.

Det bästa är om du gör det med en kompis, eller med ett par kompisar — här fungerar kurser på nätet precis som gym: vi behöver litet grupptryck för att det verkligen skall bli av. Det är oerhört svårt, men nyttigt, att försöka odla den självdisciplin som gör det möjligt att själv ta en kurs eller så i månaden på nätet.

Själv tänkte jag sätta ett mål på runt tio kurser år 2020. Det kan se väldigt ambitiöst ut, men då tänker jag mig ta tre veckors kurser om Aristoteles och en del kurser som gör det möjligt att bli klar ännu snabbare med några timmar i veckan. Jag skall publicera kurserna här och försöka recensera dem också — så att min erfarenhet kanske kan räknas i dina egna val. I gengäld skulle jag gärna vilja veta vilka onlinekurser ni tycker är bäst eller har haft mest att ge just er! Svara gärna på e-post eller i kommentarerna.

Under 2019 har jag kikat på, men inte alls varit särskilt grundlig med en kurs om modeller och modellteori, en om python och en om Platons filosofi. Jag har också påbörjat en kurs om framtidsforskning som verkar intressant, men jag har upptäckt att jag slötittar och inte engagerar mig på rätt sätt — något som jag nu vill förändra. Jag såg dock hela kursen i politisk kommunikationsteori som Axelrod och Rove gav på Masterclass, och den var en av de bästa lärandeupplevelser jag hade 2019 — rolig, eftertänksam, hantverkskunnig och krass på samma gång.

Att ta några kurser tjänar flera olika syften. Det handlar naturligtvis om innehållet i kurserna, men precis som med gymmet handlar det också om att få ett bättre allmäntillstånd: att lära att lära är litet som att ha en grundmuskulatur som inte bryter ihop i ryggont efter litet arbete i trädgården.

Det kan naturligtvis vara svårt i början – och du kommer att misslyckas, men det är så värt det. Titta in på Coursera eller din favoritplattform nu och välj en kurs.

Learning is the new fitness.