Samsung om livet 2069

Framtidsstudier är svåra – särskilt när de handlar om framtiden. Det är inte utan att man känner för att parafrasera Yogi Berra när man läser olika typer av framtidsstudier, och det gäller särskilt de riktigt långsiktiga, som denna studie där Samsung försöker förutsäga 2069. Bland förutsägelserna finns medicinska implantat och självstädande hem – och undervattensvägar av olika slag. Rymdturism och virtuella assistenter förekommer också i rapporten. Något med allt detta känns litet … tråkigt? Men det kan vara en poäng! Kanske kommer framtiden att vara litet tråkig. 50 år sedan var 1969 – och om vi använder det som modell inser vi att det kanske är så att det är mer av allt vi har idag och med nya användningsområden som är den bästa gissning vi kan erbjuda?

1969 fanns tydliga tecken på Internet, mobiltelefoner och AI var redan uppfunnet. Visionerna då skiljde sig kanske inte radikalt från vad vi ser idag. Men kanske handlar det om upplösningen i förutsägelserna? Det är lätt att göra ganska grovkorniga och intressanta förutsägelser, men riktigt svårt att göra mer detaljerade prognoser – frågan är vid vilken upplösning en prognos blir meningslös?

Vi påminner oss om Keynes: ”in the long run we are all dead” – en riktigt prognos, men så grovkornig att den saknar mening för oss (pace Kurzweil). Just detta – förutsägelsers upplösning – är en nyckelfråga för den som är intresserad av framtidsstudier. Här finns också frågor om upplösningen i de dataserier som vi använder för att försöka förstå framtiden — vilken upplösning är idealisk? Vad bestämmer detta, egentligen? Jämför:

(i) Börsen kommer att stå i X kl 12:23:21

(ii) Börsen kommer att gå upp 10% under det kommande året

Vilken av dessa skulle du föredra att kunna göra med 90% sannolikhet? Varför?

Eller jämför dessa:

(i) UK kommer att lämna EU under 2019.

(ii) UK kommer att lämna EU 31.10 2019.

Vilken av dessa är mest intressant? Spelar det roll att de hänger ihop i detta fall (den ena är en delmängd av den andra)?

Nå, Samsung erbjuder en grovkorning förutsägelse om 2069 som ändå innehåller en hel del intressant att fundera på, men kanske är det just upplösningen som gör att jag ändå inte riktigt går igång på materialet?